Chat with us, powered by LiveChat

Lemmels ekologiska kokkaffe

Ekologiskt kokkaffe och dess betydelse för oss människor och vår planet

En intervju med en av  Lemmelkaffes grundare Markus Lemke  gjord av Amanda Matti 

Sverige är ett av de länder i världen som dricker mest kaffe och har varit det sedan drycken kom till Sverige på 1600-talet. Vid en spegelblank sjö utanför Gällivare träffade vi tidigare i sommar en av Lemmelkaffes grundare, Markus Lemke. Medan vattnet kokade upp över den öppna elden pratade vi om kokkaffets betydelse för oss människor, och lämlarnas betydelse för det ekologiska kokkaffet. 



Markus Lemke är en lugn och jordnära människa som lärt sig kommunicera med lämlar, i alla fall om man ska tro honom själv. Medan vi gjorde upp elden vid sjön pratade vi om kaffets historia och hur det kom sig att han började intressera sig för just kaffe. Ganska snabbt förstår jag att det ligger ett djup bakom varumärket Lemmelkaffe som grundar sig i mycket mer än bara kaffebönor. Det handlar om historia, livsfilosofier och hållbarhet. 

Ekologiskt kokkaffe – ett nygammalt påhitt

För 100 år sedan pratade man inte om kaffe med benämningen kokkaffe, och ekologiskt kokkaffe var definitivt inte någon term man slängde sig med. För 100 år sedan var det bara kaffe. Enkelt och självklart. Det fanns inte direkt några andra alternativ än att koka det på spisen och det vi nu kallar för ekologiskt var då bara naturligt.

Hela kaffebönor köptes i små förpackningar och maldes hemma i köket i hushållets kaffekvarn. Sedan kokade man upp vatten på spisen, tillsatte det nymalda kaffepulvret, kokade upp och lät det dra. Att få sig en kopp kaffe då kunde ta en halvtimme, eller mer. 

Idag vill vi för det mesta ha vårt kaffe snabbt. Om kaffemaskinen på jobbet tar några sekunder för länge på sig blir vi irriterade. På många restauranger serveras snabbkaffe, bara att hälla i och röra om. Klart på mindre än en minut. Snabba kaffemaskiner över hela landet slänger ur sig avancerade kaffedrycker som cappucino, macchiato och kaffe-latte på löpande band. När Markus Lemke pratar om kaffemaskiner lyser hans blick intensivt.


Lemmelkaffe ger kokkaffet en renässans

Kaffekvarnen fick så småningom flytta från köket in i förrådet, för att sedan hamna på loppis tillsammans med kaffepannan som inte längre användes. Långsamt glömde vi bort traditionen med att koka kaffe på spisen, eller över öppen eld. Vi glömde bort att en riktigt god kopp kaffe tar tid på sig. Tills Lemmelkaffe kom. 

Under de år som Lemmelkaffe har funnits har de gjort stora avtryck i den svenska kaffe kulturen. Fler och fler väljer bort snabbkaffe till förmån för kokkaffe, och att koka kaffe över öppen eld har mer eller mindre blivit en trend. Markus berättar att för Lemmelkaffe är det viktigt att konsumtion sker hållbart – så i takt med att deras kaffe ökade i popularitet – valde de att ta fram ett ekologiskt kokkaffe. Ett kaffe som är ännu snällare mot miljön och mot oss människor som dricker det. 

Ekologiskt kokkaffe – bättre för oss och bättre för miljön

Ekologiska produkter är varor som är bättre både för oss och för miljön. Men att producera ekologiska varor är inte alldeles enkelt. Det finns en uppsjö av olika märkningar och certifieringar man kan göra på sina produkter. Efter ett års research föll Lemmelkaffes val på KRAV-märkningen. En märkning som ställer precis just det, höga krav, på både produktionen av varan och företaget som helhet. 

Markus berättar att Lemmelkaffes mörkrostade ekologiska kokkaffe är gjort av 100% ekologiskt odlade arabicabönor. Bönorna odlas på familjejordbruk i Honduras och Peru och är så kallade långsamväxande bönor. För att hålla ohyra borta sprider man ut chili och vitlök på plantagen, inga onaturliga bekämpningsmedel används överhuvudtaget. Bönorna plockas för hand, transporteras ner på åsnor, skalas och tvättas för att sedan torkas och skickas vidare till Sverige.

Bönorna rostas sedan i Sverige, på låg värme under lång tid – allt för att ge den bästa smaken. Enligt Markus rostas bönorna av lämlarna. Han säger att de sover med varsin böna nära kroppen under vintern och rostar dom på så vis, genom kroppsvärme. Det är därför det ekologiska kokkaffet är extra gott. Bra råvaror utan onödiga tillsatser, som förädlas varsamt, långsamt och med kärlek. Vem kunde tro att lämlar hade så stor betydelse för en god kopp kaffe.

Vi pratar länge om de ekologiska kaffebönornas kvalitet och kaffekvarnens bortglömda betydelse för folkhemmet. 

Lemmelkaffes grundare Markus Lemke

Jag får en lång redogörelse för hur mycket godare kaffet blir om man maler det själv. Jag ser i Markus ögon att han hoppas att den ska få en renässans den också, kaffekvarnen. Att vi ska ge kaffet ännu mer tid. Att vi ska ge varandra, och oss själva, mer tid. 

När vi druckit upp kaffet i kåsorna har elden nästa brunnit ut. En svag krusning syns på sjön och tystnaden ligger som en mjuk filt runt om oss. Jag säger hejdå, tackar så mycket för kaffet, och börjar promenera hemåt. 

Medan jag går låter jag djupet bakom Lemmelkaffe sjunka in. Jag tänker på att det för hundra år sedan inte fanns något som hette ekologiskt kokkaffe, och hur oerhört glad jag är att Lemmelkaffe nu ser till att det gör det. En god kopp kaffe som är bra för oss, både för kroppen och själen, och dessutom bra för miljön.

Text och foto Amanda Matti @explorealittlemore

Köp ekologiskt kokkaffe och andra produkter från Lemmel här >>

Populära produkter från Lemmelkaffe

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.