top of page
Forest Aerial View

7 tips för att lyckas när du fotograferar norrsken

Norrsken är ett av de mest omskrivna naturfenomenen i världen och många försöker fånga det på bild. Norrskensfotografen Peter Rosén i Abisko har delat med sig av sina bästa tips för att fotografera norrsken.



Bland det viktigaste att tänka på vid fotografering av norrsken är att hålla kameran stilla. Om du inte har ett stativ, placera din kamera på marken eller ett stadigt föremål du har tillgängligt, rikta linsen mot norrskenet och ta bilden. Om din kamera har inställningar för exponeringstid, låt kameran exponera i 5–30 sekunder. Om du har mer erfarenhet av fotografering och din kamera har manuella inställningar, så har vi samlat norrskensfotografen Peter Roséns 7 bästa tips för att ta den perfekta norrskensbilden.


  1. Försäkra dig om att batterierna är fulladdade, eftersom de laddas ur snabbt ute i kylan.

  2. Välj ett vidvinkelobjektiv och placera kameran på ett stativ eller att annat stadigt underlag. En kompaktkamera fungerar, men en systemkamera kommer att resultera i bättre bilder. Se till att du känner din kamera väl så du slipper leta efter inställningarna i mörkret.

  3. Ta med en pannlampa. Ljuset kommer till pass när du gör kamerainställningarna och ställer in skärpan. Den kan även användas för att lysa upp en fin förgrund, som en person eller något annat föremål i bilden. En blixt ger tyvärr ofta ett onaturligt ljus och kan förstöra den atmosfär som du vill förmedla med bilden.

  4. Ställ in kamerans ISO på 800 eller högre. Ju nyare kamera du har, desto högre ISO-tal kan du använda utan att det resulterar i för mycket brus i bilderna. Ställ upp bländaren så mycket du kan, mellan f 2.0 och 4.0. En fullt öppen bländare resulterar i att mer ljus når sensorn per sekund och din exponeringstid förkortas.

  5. Om du inte har någon förgrund i bilden, ställer du in skärpan på ”oändlighet” för att göra stjärnorna skarpa. Ett vidvinkelobjektiv gör att du kan fokusera på ett föremål tio meter ifrån dig och samtidigt få både stjärnor och norrsken skarpa. Lär dig var skärpeinställningarna är för "oändligheten" under dagsljus. Dra inte fokuseringsringen ända i botten. Då blir allt i bilden oskarpt med de flesta objektiven.

  6. Exponeringstiden varierar beroende på inställning för ISO-tal och bländare, samt hur starkt norrskenet är. Ett enkelt tips är att fota en bild och utvärdera utifrån den eller histogrammet i din kamera, och därefter justera inställningarna. Om bilden ser för mörk ut så ökar du exponeringstiden. Den kan vara allt mellan 5–60 sekunder.

  7. Om det är riktigt kallt, placera då kameran i en lufttät påse innan du tar in den i stugvärmen. Annars riskerar du att det bildas kondens inne i den kalla kameran. Låt kameran värmas upp inuti påsen innan du tar ut den i rumstemperatur.

Nu är det bara att ge dig ut när norrskenet dyker upp, och glöm inte att övning ger färdighet! Lycka till! Text & bild: Peter Rosén

42 visningar
bottom of page