top of page

Kero

Ett par mil utanför Pajala, i Tornedalens djupa skogar, ligger den lilla byn Sattajärvi. Vid en första anblick ser det ut som vilken annan by som helst i norra Norrbottens inland, men det här är ingen vanlig by. Här, mitt ute i skogen, bredvid stugor och små bostadshus - ligger Kero. 

 

I Keros sortiment finns allt från klassiska näbbskor, behandlade renskinn och klassiska väskor, till moderna accessoarer med stilren design som gör sig lika bra på stora gatan som på fjället. 

Kero_logotype_sust_brown-01.png
Kero näbbskor Snötass.jpg

Love from Laplands favoriter från Kero

Kero blötnäbb natur.png

Blötnäbb näbbskor

Keros klassiska blötnäbb i en klassisk ljusbrun modell som passar perfekt till vardags men också till festligare tillfällen. 

kero-totte-hostfall-vaska-i-renskinn_grande.png

Totte höstfall

Snygg väska i naturgarvat renskinn med stilren design skapad av Kero som rymmer vardagens alla prylar.

Kero Kaffepåse natur.png

Kaffepåse

En traditionell kaffepåse i renskinn som försluts med en läderrem som knyts runt överdelen av skinnpåsen.

Renskinn utomhusbruk.png

Renskinn

Sitt varmt och torrt utomhus oavsett väderlek på ett silikonbehandlat renskinn som tål fukt & håller värmen även de kallaste dagarna. 

Kero slängväska natur.png

Slängväskan

Snygg och praktisk handväska av klassisk modell i antikbrunt naturgarvat renskinn från Kero.

Kero snötass svart.png

Snötass näbbskor

En modernare näbbssko med traditionella detaljer och ett modern snitt, rejäl sula och naturgarvat skinn.

kero-historia-skoblock_grande.jpeg

Historien om Kero

Historien om Keros börjar med Yrjö Kero, år 1929. Han startade ett garveri och livnärde sig på att garva renskinn som såldes till människor i trakten. Garverier var inget ovanligt på den tiden, i var och varannan by garvades det skinn som såldes och användes för att tillverka kläder och skor. Men Yrjö Kero var inte någon vanlig man. Han såg möjligheter och utvecklingspotential i verksamheten och bestämde sig för att göra något mer.

Han anlitade skomakare från Finland och började tillverka skor av skinnen som de garvade. I den lilla byn växte sakta men säkert en karaktäristisk verksamhet fram. Ett företag där hållbarhet inte bara har varit fina ord på ett papper, utan en av de byggklotsar som utgjort företagets grund. I snart 90 år har företaget drivits just på den här platsen, av just släkten Kero. Idag drivs företaget av släktingar till Yrjö och av de tjugotal personer som jobbar här kommer de flesta från just Sattajärvi, en by med totalt 350 bofasta. 

Naturgarvat renskinn ger produkter som andas

kero-naturgarvat-renskinn_grande.jpeg

Naturgarvat renskinn

Alla renskinn som garvas hos Keros är naturgarvade. Det innebär att skinnen inte behandlas med kemikalier. Istället används garvämnen från växtriket och så tvättas, borstas, slipas och böjs skinnen i stora tunnor och maskiner så att de blir mjuka och följsamma. Resultatet blir skinnprodukter som andas. Den största skillnaden? Att du till exempel inte blir svettig om fötterna på samma sätt i ett par skor som är tillverkade av naturgarvat skinn. Att det också är bättre för miljön är något som man inte tänker så mycket på här på Keros. Det är självklart. Att göra saker ordentligt, hållbart och på riktigt är något som kommer naturligt. Det handlar om hållbarhet, i flera led. 

Kero – framtidstro från urskogen

Kero har snart funnits i 100 år, trots det är företaget framåt och nytänkande på ett sätt som få företag är. Kero har lyckats hålla kvar sina karaktäristiska produkter och höga kvalitet i snart 100 år. Idag passerar omkring 50 000 renskinn garveriet och här tillverkas allt från keros handväskor och ryggsäckar till yoga-attiraljer. Produktutveckling är något som sker automatiskt i det dagliga arbetet. Någon får en idé, alla hjälper till att utveckla den och till slut ser en ny produkt dagens ljus. Ibland är det ett önskemål från en kund som ger idén till en ny produkt, ibland är det överblivna spillbitar som ger inspirationen. Kero är ett företag som står för stabil kvalitet, men också ständig utveckling. 

Emma Kero är Yrjös barnbarn och marknadsansvarig på Kero idag. Emma har stenkoll på produktionens olika led och är den som ser till att leveranser packas och skickas och att produktionen flyter på. Hon är uppvuxen här, i Keros fabrik i Sattajärvi. Redan som liten spenderade hon och hennes kusiner mycket tid här inne bland garvade renskinn och symaskiner. Men även om företaget har varit en del av hennes liv sedan barnsben visar hon inga tecken på att stanna av. Framtidsandan och innovationsrikedomen får en att tappa andan, och allt är förankrat i det lilla garveri som Yrjö Kero startade på just den här platsen, för snart 90 år sedan. 

Text och bild: Amanda Mattsby @explorealittlemore

Läs mer om det fantastiska renskinnet.

Vi har ett gäng fantastiska varumärken i norr som skapar plagg för den Arktiska livsstilen som passar lika bra å älgpasset som i myrstacken (I storstan)

bottom of page